North Carolina

Climate Change Interagency Council



April 26, 2019 Meeting

Agenda

NC State Archives 109 E Jones St, Raleigh, NC 27601 9:00am-12:30pm

deq.nc.gov/climate-council

1. Welcome and Updates (10 mins) 9:00-9:10 a. Opening remarks (Sheila Holman, DEQ) b. Overview of meeting (Sushma Masemore, DEQ) c. Update on EO80 Activities (Jeremy Tarr, Governor's Office and Colin Mellor, DOT) 2. EO80 Section 9 - Climate Science, Impacts, Risks, Adaptation, and Resiliency 9:10-9:35 (25 mins) a. Goals, strategy, and timeline (Sushma Masemore, DEQ) b. Supporting agencies (program office staff) c. Assistance from academic and science experts (Jenny Dissen, NC Institute for Climate Studies for Jessica Whitehead, NC Sea Grant) 3. Development of NC Climate Science Assessment Report (1.25 hrs) 9:35-10:50 a. What is climate science telling us? (Adam Terando, USGS and Chris Weaver, U.S. Global Change Research Program) b. Plans for NC Climate Science Assessment (Ken Kunkel, Jenny Dissen, and Otis Brown, NC Institute for Climate Studies) Break (10 mins) 4. Natural and Working Lands (1 hr) 11:00-12:00 a. Role of nature based solutions to build resiliency and sequestering carbon (Lydia Olander, Duke University) b. NC carbon inventory (Paula Hemmer, DAQ) c. Benefits of pocosins restoration (Sarah Ward, US Fish and Wildlife)

5. Public engagement (30 mins)

Individuals and organizations may provide input to cabinet agencies on their implementation of the EO. Oral presentations will be limited to 2 minutes. Sign-up will be required upon arrival.

d. Investing in nature-based solutions for resilient communities and landowners (William McDow, Environmental Defense Fund)

12:00-12:30