Climate Change Interagency Council



February 19, 2019 Meeting

Agenda

Museum of the Albemarle 501 South Water Street Elizabeth City, NC 27909 10:00am-2:30pm

 1. Welcome and Introductions (10 mins) a. Opening Remarks (Council Chair, Secretary Michael S. Regan, DEQ) b. Introductions (Council Designees) 	10:00-10:10
 2. Overview of Executive Order No. 80 (10 mins) a. Overview of EO80 (Jeremy Tarr, Governor's Office) b. Overview of Council's Operating Procedures (Sushma Masemore, DEQ) 	10:10-10:20
3. Overview of Greenhouse Gas Inventory Report (15 mins) Speakers: Andy Bollman, DEQ and Paula Hemmer, DEQ	10:20-10:35
 4. Climate Change Impacts, Actions and Recommendations (55 mins) Moderator: Dr. Bill Crowell (Albemarle-Pamlico National Estuary Partnership) Speakers: Daniel Brinn (Hyde County), Brian Boutin (The Nature Conservancy), Holly White (Town of Nags Head), and Tancred Miller (Division of Coastal Management) a. What does your expert knowledge say about climate change impacts to the region? b. How are these impacts affecting the community, ecosystem, infrastructure, businesses, etc.? c. How should the state prepare for and respond to these impacts? d. What key messages do you want to deliver to the Council and the Governor? 	10:35-11:30
5. Agency Reports (45 mins) a. Specific Directive updates	11:30-12:15
Department of Environmental Quality	11:30-11:45
Department of Commerce	11:45-11:55
Department of Transportation	11:55-12:05
Department of Administration	12:05-12:15
Lunch Break	12:15-1:15
6. Agency Reports Continued (30 mins) b. Each agency discusses progress on general directives	1:15-1:45
7. Public engagement (45 mins) Individuals and organizations may provide input to cabinet agencies on their implementation of the EO. Oral presentations will be limited to 2 minutes. Sign-up will be required.	1:45-2:30